Så fungerar det

RAW Property är först i Sverige med att erbjuda råa lägenheter – ett banbrytande bostadskoncept som ger alla möjligheten att skapa ett mer personligt hem.

Vi bygger lägenheter i omålad betong, bestående av golv, ytterväggar och tak – och låter dig färdigställa planlösning, ytskikt och interiör. Varje lägenhet är av hög kvalitet och förberedd för att du enkelt ska kunna göra den till just din.

Alla våra lägenheter har ett helkaklat badrum och ett enkelt men fullt fungerande kök. V/A, värme, el och ventilation finns och är inkopplat. Det går alltså att flytta in i lägenheten precis som den är. Eller att anpassa den utifrån dina preferenser. Att skapa en exklusiv studio med upp till fem meter i takhöjd, en mysig trerummare i tvåvåningsplan, eller en helt egen lösning. Det är bara din kreativitet som sätter gränserna.

Fem fördelar med att köpa en rå lägenhet

 • Fördelarna med nyproduktion

  Du köper en nyproduktion med alla fördelar som det medför – allt är av hög kvalitet och utan slitage.

 • Stort kreativt utrymme

  Du har stort kreativt utrymme och utformar ditt personliga drömboende helt efter eget tycke och smak.

 • Enkel och smidig process

  Processen för att färdigställa lägenheten är enkel och smidig eftersom vi redan tagit hand om allt som är krångligt.

 • Mindre resursslöseri

  Att färdigställa en rå lägenhet bidrar till ett mindre resursslöseri jämfört med att renovera nyproduktion eller äldre lägenheter.

 • Dynamiska bostadsområden

  Boendeformen ger möjlighet för människor med olika smak och förutsättningar att bo och trivas i samma hus.

Råa lägenheter leder till minskat resursslöseri

Våra kunder kan skapa sitt drömboende från grunden – genom att addera men aldrig riva ut. På så sätt minskar vi resursslöseriet på bostadsmarknaden och skapar enkla och hållbara renoveringar.

I Sverige har kostnaden för att bygga lägenheter fördubblats under det senaste decenniet och vi bygger nu dyrast bostäder i hela EU. Samtidigt råder bostadsbrist, och ändå väljer många bort nyproduktion eftersom de inte faller dem i smaken. Därtill renoverar vi mest – och dyrast av alla EU-länder. Men hemmarenoveringar innebär en enorm påfrestning på miljön eftersom det förkortar materialens livslängd.

Det här är inte hållbart. Och därför är råa lägenheter ett banbrytande bostadsalternativ, där nyproducerade lägenheter byggs mer kosteffektivt och utan saker som bostadsspekulanter och köpare faktiskt inte efterfrågar – och därför ofta slänger ut efter tillträde. Våra lägenheter har en robust stomme och öppen planlösning utan bärande innerväggar. Det innebär att de kan anpassas och förändras efter behov. Våra kunder kan skapa sitt drömboende från första början – genom att addera men aldrig riva ut. På så sätt minskar vi resursslöseriet på bostadsmarknaden och skapar enkla och hållbara renoveringar.

Att köpa en lägenhet från Raw Property

Vi vill att vägen till ditt drömboende ska vara så enkel, smidig och trygg som möjligt. Därför har vi delat upp köpet i ett antal steg, så att du får en tydlig bild om var i processen du befinner dig.

Om du är intresserad av att köpa en lägenhet i ett av våra kommande projekt, gör du en intresseanmälan för det specifika projektet på vår webb. När vi sedan börjar sälja projektet kontaktar vi alla som gjort en anmälan via mail. Då får du se planlösning och annan relevant information om lägenheterna. Därefter får du göra en köpanmälan. Om du blir tilldelad något av dina val får du besluta om du vill gå vidare och teckna ett bokningsavtal.

Jag vill köpa en bostad av er. Hur gör jag?

Om du är intresserad av att köpa en bostad i ett av våra pågående projekt som redan är säljstartat kontaktar du ansvarig mäklare eller gör en intresseanmälan på vår hemsida, så kontaktar mäklaren dig. Om du är intresserad av en specifik bostad kan du även göra en intresseanmälan på den bostaden. Här tillämpas principen ”först till kvarn”. Om du är intresserad av att köpa en bostad i ett av våra kommande projekt, så gör du en intresseanmälan för det specifika projektet på vår hemsida. När vi sedan börjar sälja projektet kontaktar vi alla som gjort en intresseanmälan via mejl.


Jag har anmält mitt intresse till ett av era projekt. Kommer ni att ta kontakta med mig?

Om du lämnat en intresseanmälan till ett av våra kommande projekt så håller vi dig uppdaterad via ett nyhetsbrev på mejl cirka en gång i kvartalet. När vi närmar oss säljstart kommer vi även att gå ut med mer information via våra sociala medier, Instagram och LinkedIn. Titta i din skräpinkorg om du inte fått något nyhetsbrev från oss på länge!


Hur lång tid tar det för er att bygga lägenheterna?

Det tar ungefär 12 till 15 månader från byggstart till ett färdigt hus. Byggtiden är beroende av husets omfattning och yttre omständigheter som kan komma att påverka byggprocessen.


Får jag besöka byggarbetsplatsen innan tillträdet?

Ja, du kommer få möjlighet att besöka byggarbetsplatsen vid ett eller flera gånger under byggets gång. Vi visar dig runt på byggarbetsplatsen och du får gå in och titta på din bostad.


Hur säkert är datumet för tillträdet?

När vi tecknar förhandsavtal uppger vi alltid ett preliminärt tillträdesdatum. Tillträdesdatumet stämmer i de allra flesta projekt, men yttre omständigheter (ex. betongbrist och pandemin) kan påverka leveranser. Cirka fyra-sex månader innan bygget är färdigt meddelar vi en definitiv tillträdesdag.


Är lägenheterna slutbesiktigade och godkända vid tillträdet?

Ja, samtliga lägenheter följer gällande Byggregler (BBR) och är slutbesiktigade och godkända på tillträdesdagen. Det går att flytta in i våra lägenheter precis som de är vid tillträdet.


Vem genomför slutbesiktningen?

Entreprenören för bygget och bostadsrättsföreningens styrelse utser gemensamt en oberoende besiktningsman. Båda parterna närvarar vid besiktningen.


Vad finns på plats när jag får tillträde till lägenheten?

Våra lägenheter är i öppen planlösning utan bärande innerväggar. De är utrustade med ett komplett badrum och ett enklare kök. Väggarna och taken är i dammbunden exponerad betong och golven är flytspacklade och dammbundna. Det finns eluttag i varje hörn av lägenheten och i köket, samt lamputtag. Alla installationer är inkopplade och alla lägenheter har ett FTX-system som lätt kan kopplas vidare om du bygger nya rum. Därutöver är hela fastigheten färdigbyggd med olika gemensamhetsytor. Om du vill kan du flytta in i lägenheten precis som den är.


Får jag göra några tillval innan lägenheten är färdig?

Nej, vi erbjuder inga tillval. Vårt koncept bygger på personlig frihet och tillval innebär ett begränsat urval av alternativ. Därför låter vi dig färdigställa lägenheten själv utifrån dina personliga preferenser.


Kan ni hjälpa mig att färdigställa lägenheten?

Nej, vi färdigställer inte lägenheten. Vårt mål är att skapa de bästa förutsättningarna för att du enkelt och smidigt ska kunna färdigställa lägenheten själv eller via en entreprenör. Genom att vara med i hela byggprocessen får du möjlighet att skapa ditt personliga drömboende. Att köpa en lägenhet från oss kan jämföras med att köpa ett renoveringsobjekt – förutom att allt är nybyggt och nyinstallerat, vilket gör att du inte kommer upptäcka några oväntade överraskningar


Vad kostar det att bygga klart en lägenhet?

Hur mycket det kostar att bygga klart en lägenhet är personligt och beror till exempel på vilka material du väljer, hur mycket i lägenheten du väljer att göra själv och vilken entreprenör du väljer att ta in. Det är ofta enkelt att få tydliga offerter med tanke på att lägenheten och installationerna är nya och att inget oförutsett brukar uppstå.


Vad har jag för garantier?

Innan du får tillträde till din lägenhet sker en slutbesiktning som utförs av en oberoende besiktningsman. Vi gör också en garantibesiktning efter två år för att säkerställa att inga fel har uppkommit. Garantitiden för byggnadsarbeten är fem år och ansvarstiden är tio år för bostadsrätter. För vitvaror är garantitiden minst två år, beroende på leverantör.


Vad är skillnaden mellan bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal?

När du bestämt dig för vilken bostad du vill köpa tecknar du ett bokningsavtal. I samband med det betalar du en bokningsavgift på 25 000 kr. Bokningsavtalet är inte bindande. Om du skulle ångra dig får du tillbaka 17 000 kr av avgiften, medan resterande del är en administrativ avgift som inte återbetalas. Förhandsavtalet är ett bindande avtal som skrivs mellan dig och bostadsrättsföreningen. Då betalas en avgift på 50 000 kr (om du sedan tidigare betalat in 25 000 kr i förskottsavgift dras det av från beloppet). I det här skedet gör vi en personupplysning. Ungefär sex till nio månader innan inflytt ersätts förhandavtalet med ett upplåtelseavtal. I samband med det betalar du tio procent av insatsen minus tidigare inbetalda avgifter.


När slutbetalar jag min lägenhet?

Slutbetalningen ska vara inbetald tre bankdagar innan tillträdesdagen.


Vad är en kostnadskalkyl?

När du tecknar ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen för att köpa en bostad får du ta den av en intygad kostnadskalkyl. Den redovisar kostnaderna för bostadsprojektet och samtliga förutsättningar som har av betydelse för bostadsrättsföreningens verksamhet. Kostnadskalkylen upprättas i ett tidigt skede av bostadsprojektet och uppgifterna är därför mer preliminära än i en ekonomisk plan. Men eftersom kostnadskalkylen är ett beslutsunderlag för dig som köpare kan du lita på att uppgifterna inte ändras väsentligt.


Vad är en ekonomisk plan?

En ekonomisk plan är ett bedömnings- och beslutsunderlag som främst riktar sig mot intygsgivare när de ska bedöma bostadsrättsföreningens stabilitet och huruvida bostadsprojektet är ekonomiskt hållbart. Styrelsen i bostadsrättsföreningen ansvarar för att sätta upp en ekonomisk och att den ska innehålla alla upplysningar av betydelse för bedömningen av föreningens verksamhet. Innan den ekonomiska planen är registrerad får föreningen inte upplåta bostadsrätter.


För vilka passar RAW-konceptet bäst?

RAW-konceptet passar alla som vill vara med och utforma sitt personliga drömboende.


Vad bygger RAW för typ av lägenheter?

Vår ambition är att alltid rita lägenheter vars planlösning smidigt och enkelt ska kunna anpassas efter dina preferenser. Lägenheterna har flera och stora fönsterpartier och i de allra flesta fall en balkong. I vissa av våra lägenheter finns även alternativa platser för köksavlopp förberedda.


Våra projekt

 • Linköping

  brf raw projekt test-min

  RAW Vallastaden

  Slutsålt – se våra råa bostäder i Linköping

  Läs mer

 • Uppsala

  RAW Rosendal

  Slutsålt – Sveriges första råa lägenhetshus stod klart 2021

  Läs mer

 • Stockholm

  raw property hero start

  RAW Mälarhöjden

  Kommande – Anmäl ditt intresse till råa lägenheter i Stockholm

  Läs mer

 • Västerås

  raw så fungerar konceptet

  RAW Ö.Mälarstrand

  Kommande – Anmäl ditt intresse till råa lägenheter i Västerås

  Läs mer

 • Luleå

  RAW Kronan

  Kommande – Anmäl ditt intresse till råa lägenheter i Luleå

  Läs mer