De flyttar in i RAW Rosendal

I hjärtat av Rosendal har nu första spadtaget till bostadskonceptet RAW tagits. Axel Stolt och Snezana Vujicic är två av de som köpt varsin bostad i huset där man som köpare själv planerar sina kvadratmeter.

Writer: RAW Property

17 december, 2020

Till hösten 2021 står första bostadsprojekt i Sverige signerat RAW Property färdigt för inflytt. Här – mitt i den lika bubblande som stadigt växande stadsdelen Rosendal – kommer 50 nya bostadsrättsägare att få utforma sina bostäder fritt. Bostäder som i sitt grundutförande innebär en betongstomme, basal köksutrustning och badrum.

Några som i ett tidigt skede fick upp ögonen för konceptet är Snezana Vujicic och Axel Stolt, som båda fastnade för nytänkandet som genomsyrar bostadsprojektet.
– Jag blev fångad av open building-lösningen, att man själv får tänka ut hur man vill utforma sin bostad. Att stommen är i betong är fantastiskt, både för ögat och för inomhusklimatet, konstaterar Snezana.
Axel letade egentligen inte bostad i Uppsala när han fick reda på att RAW Rosendal skulle byggas, men blev nyfiken just på grund av det annorlunda konceptet.
– Jag gick på en informationsträff och fastnade direkt. Det genomgående kvalitetstänket och möjligheten att kunna skapa något unikt gjorde helt enkelt att jag inte kunde låta bli att slå till, berättar han.

Axel hittade också sin drömlägenhet i huset snabbt. Högst upp i huset, i västläge mot skogen, med dubbel takhöjd som öppnar upp för möjligheten att kunna bygga loft, och balkonger på två plan med en sammanlagd yta på 30 kvadratmeter.
– Bygger jag fullt ut på båda planen får jag 63 kvadratmeter, men det är lockande att behålla den fulla takhöjden över ett parti, vilket kommer ge en härlig rymd, menar han.
Axel har också kommit långt i sina planer på hur bostaden ska utformas. Betongen kommer inte täckas med varken färg eller tapet, utan ska få exponeras i befintligt skick. Platsbyggda förvaringsutrymmen kommer byggas för att strukturera upp lägenheten, och trappan upp till loftet skissas det på i detalj.
– En trappa kan verkligen utgöra en snygg inredningsdetalj. Jag planerar för en rak, öppen trappa med planstegen infästa i väggen och med vajrar från taket, berättar han.

Bostadsköparna i RAW Rosendal siar om ett kreativt grannskap.

Även Snezana, som köpt en lägenhet på 44 kvadratmeter med fönster ut mot den stora, gemensamma takterrassen, kommer behålla bostaden i sitt ursprungliga betongutförande, både på väggar och golv. Och även hon har långt gångna inredningsplaner. Färgskalan kommer i grunden gå i sandiga toner med beige och vitt, för att brytas av med en färgchock här och där – gärna i rosa. Stilen ska vara åt det Gustavianska hållet, och här ska finnas häftiga tavlor, en stor bokhylla, spegel med guldram och en köksö.
– Kanske lägger jag en betongskiva på min skänk för att dessa tillsammans ska utgöra köksön. Och så ser jag en rund kökslampa över, berättar hon, samtidigt som hon visar bilder av sina planer på telefonen.
Snezana hade tidigare svårt att se att hon skulle släppa sitt nuvarande boende, men när hon fick veta mer om RAW var de tankarna som bortblåsta.
– Nu har jag några år kvar till pension, men jag ser den här flytten lite som ett steg mot ett större lugn och harmoni i livet. Jag ser så fram emot att få sätta igång och pyssla och göra något av alla mina inredningstankar, konstaterar Snezana entusiastiskt.

Något de båda ser som spännande är mötet med de andra som valt ett boende i RAW Rosendal i samband med inflytten det kommande året.
– Eftersom man har chans att påverka så mycket med sitt boende själv så kan jag tänka mig att de som flyttar in har en viss kreativ ådra. Något jag ser som positivt då jag tror det leder till ett starkt engagemang i sitt boende, plus att det kan bli många givande diskussioner om inredningsplaner och annat, resonerar Axel.
Han får medhåll från Snezana som också ser att de boende kommer vara i olika åldrar och att det i sig kan bidra till ett värdefullt utbyte.

Axel Stolt har kommit en bra bit på väg i sitt skissande på nya bostaden.

Axel konstaterar att det nog inte är en slump att RAW bygger i just Rosendal:
– RAW-konceptet går väldigt mycket i linje med min känsla för Rosendal som område – hela atmosfären här andas innovation och nytänkande. Dessutom börjar det nu bli rätt många som bor här, vilket ger ett gynnsamt läge för butiker, service och andra verksamheter. Och samtidigt bor man precis intill Stadsskogen så att man lätt kan ta sig ut i naturen.
Snezana ser Rosendal som en liten stad i sig där det är liv och rörelse och ambitionsnivån för det som byggs är hög, samtidigt som det är nära till både Uppsala city och natur.
– Jag tror att den här flytten kommer påverka hela min livsstil till det bättre, avslutar hon.

Senaste nyheterna

 • Nyhet

  frida raw property event

  Välkommen på föreläsning med Frida Ramstedt

  Frida är trendspanare och inredningskonsult från Skandivaniens ledande inredningsblogg Trendenser. Den 8…

  Läs mer

 • Samarbeten

  raw property galleri

  Välkommen till RAW Property Galleri

  I samband med Uppsala kommuns initiativ Öppet Hus Rosendal bjuder RAW Property…

  Läs mer

 • Stadsutveckling

  Första spadtaget i Linköping.

  Igår togs första spadtaget för byggnaden som kommer att bli blott den…

  Läs mer

 • Stadsutveckling

  Klart för Råa lägenheter i Luleå

  Detta sedan RAW Property har fått en direktanvisning för att bygga ett…

  Läs mer

 • Stadsutveckling

  Sveriges första råa lägenhetshus står klart

  Torsdagen den 18 november stod RAW Propertys nybyggda lägenhetshus i Rosendal i…

  Läs mer

 • Stadsutveckling

  Bostadsaffär med Mimer - Snart bygger RAW Property i Västerås

  RAW Property har köpt byggrätt av Bostads AB Mimer i kvarteret Förseglet…

  Läs mer

 • Boende

  De flyttar in i RAW Rosendal

  I hjärtat av Rosendal har nu första spadtaget till bostadskonceptet RAW tagits.…

  Läs mer

 • Stadsutveckling

  Historisk spadtag - Sveriges första råa lägenhetshus

  Ett nytt stycke bostadshistoria har skrivits i Uppsala. Det första spadtaget har…

  Läs mer

 • Affärsvärden

  Besqab förvärvar del av RAW Property AB

  Besqab har avtalat om förvärv av cirka 51% av aktierna i RAW…

  Läs mer

 • Kampanj

  Vi har några bostäder kvar till försäljning

  Läs mer